Во период од една недела

Починале 26 вакцинирани лица, од нив 17 имале примено две дози „Синофарм“

Во периодот од 8 до 14 октомври во земјава од ковид-19 починале 26 лица кои биле вакцинирани, велат од Министерството за здравство и информираат каков тип на вакцина имале примено овие лица. „Двајца пациенти се вакцинирани со вакцината на Фајзер. Тројца со вакцина Астразенека, четири починати пациенти со ковид-19 примиле вакцина Синовак, а 17 пациенти примиле вакцина од производителот Синофарм“, велат од министерството. Во овој период вкупно починале 105 лица, а само еден од починатите немал хронично заболување, но имал 80 години.

Министерството за здравство најави дека неделно ќе ја информира јавноста за починати лица со ковид-19 кои биле комплетно вакцинирани, за тоа какви хронични заболувања имале починатите и колку од починатите со каков тип вакцина биле вакцинирани. За комплетно вакцинирани се сметаат лицата кои примиле две дози вакцина, а од ревакцинацијата поминале повеќе од 14 дена, нагласува министерството.

„Во период од 8 до 14 октомври починале 105 пациенти со ковид-19, од нив над 75 % биле невакцинирани. Од вкупно починатите пациенти во овој период само 26 пациенти починати со ковид-19, биле вакцинирани. Само еден од починатите пациенти немал хронично заболување и имал 80 години.

Двајца пациенти се вакцинирани со вакцината на Фајзер. Тројца со вакцина Астразенека, четири починати пациенти со ковид-19 примиле вакцина Синовак, а 17 пациенти примиле вакцина од производителот Синофарм“, пишува во анализата на минстерството и се информира за возраста и хроничните заболувања што ги имале 26 - те пациенти, кои починале ковид=19.

8 октомври

Пријавени за починати 16 пациенти со ковид-19, 5 од починатите биле вакцинирани:

84 год. кардиолошко заболување

62 год. кардиолошко заболување

78 год. кардиолошко заболување

63 год. кардиолошко заболување и дијабет

73 год. кардиолошко заболување и дијабет

9 октомври

Пријавени за починати се 18 пациенти, еден од пациентите бил вакциниран. Пациентот имал 80 години и имал две хронични заболувања дијабет и кардиолошко заболување.

10 октомври

14 пациенти пријавени за починати, од нив 3 вакцинирани.

64 год. кардиолошко и малигно заболување

59 год. со кардиолошко заболување

68 год. кардиолошко заболување и дијабет

11 октомври

18 пациенти пријавени за починати од нив 6 вакцинирани:

72 год. кардиолошка и белодробна болест

69 год кардиолошка болест

81 год кардиолошка болест и дијабет

76 год кардиолошка болест

64 год белодробно заболување

56 год кардиолошко заболување

12 октомври

6 пријавени за починати, само 1 вакциниран пациент на 80 години - нема хронично заболување;

13 октомври

20 пријавени за починати, 8 вакцинирани:

61 год. кардиолошко заболување и хипотироидизам

80 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет

77 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет

48 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет

72 год. кардиолошко заболување, дијабет и бубрежно заболување

77 год. кардиолошко и белодробно заболување

78 год. кардиолошко заболување, белодробно заболување и дијабет

71 год. кардиолошко заболување

14 октомври

13 пријавени за починати, 4 вакцинирани:

75 год. крдиолошко заболување

74 год. кардиолошко заболување и дијабет

64 год. кардиолошко заболување и дијабет

77 год. невромускуларно заболување

Конески со голема дарба и со рационална мисла, создаде комуникативна поезија, создаде за македонските генерации образец на читлива литература.

повеќе

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе