По барањето на професорите за поголеми плати, денеска средба на синдикатот на УКИМ во Владата

По барање на синдикатот на УКИМ денеска ќе се одржи средба во Владата на Македонија на која треба да се разговара за синдикалните барања за нов колективен договор на ниво на работодавец, зголемување на платите на вработените и подобрување на статусот на УКИМ во општеството.

„Синдикатот на УКИМ очекува од Владата да ги прифати нашите барања за надминување на исклучително тешката материјална состојба на вработените на УКИМ, за обезбедување на достоинствен живот на наставниот и ненаставниот кадар и развој на високото образование и науката“, се наведува во соопштението потпишано од претседателот на синдикатот Ангел Ристов.

Премиерот Димитар Ковачевски вчера изјави дека очекува отворени разговори со синдикатот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј”, во однос на зголемувањето на платите на професорите.

„Јас очекувам да разговараме отворено со синдикатот на УКИМ на којшто ќе треба да се постави рамка во однос на барањето на професорите од УКИМ. Треба да се цени и вреднува работата на професорите и јас доаѓам од академската заедница со тоа што мора да ги имаме предвид условите во коишто работи економијата во овие кризни услови“, рече премиерот.

Тој информираше дека веќе е предвидено зголемување на платите во високообразовните институции за седум до осум проценти за оваа година.

Ќутејќи - банализирамо. Банализирајќи - нормализирамо. Нормализирајќи - дозвољуемо пред очи да ни се повампируа фашизмот и нацизмот.

повеќе

Самата идеја на странските директни инвестиции е да донесе нови вработувања со повисоки плати кои треба да ги исплаќа странскиот инвеститор.

повеќе

Треба да се размисли за тоа дека сите предлози и промени кои доаѓаат од Брисел, не можат ефикасно да се применат и во Македонија и да се дејствува во правец на благосостојба на граѓаните, а не само на профитите.

повеќе