Пет патници позитивни на ковид-19 во автобус кој се враќал од Грција

Дел од патниците од автобус кој се враќал од Грција се во изолација, откако пристигнале во Македонија на 20 јули. Во автобусот имало 26 патници од кои пет се позитивни на ковид-19, а шестиот треба да се тестира утре, објавуваат медиумите повикувајќи се на информации од Државниот здравствен и санитарен инспекторат (ДЗСИ).

Засега се издадени решенија за изолација за 13 лица. Од ДЗСИ велат дека епидемиолишка анкета на контактите е во тек.

„Од лицата кои во текот на вчерашниот ден се вратија од одмор од Грција до овој момент решение за позитивни лица упатени на домашно лекување имаме 5 позитивни и 13 решенија издадени по основ на контакти“, изјави д-р Ирина Сотирова Бухова за Сител.

Д-р Бухова рече дека епидемиолошката анкета која ја водат епидемиолозите од Центарот за јавно здравје е се уште во тек и оваа бројка може да биде променета.

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе