54.Летна школа на на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура

Пендаровски побара да се отворат и нови лекторати по македонски јазик на странски универзитети

„Очекувам многу поинтензивен ангажман на државните институции, но и на академските установи во зајакнувањето на постојните и отворањето на нови лекторати по македонски јазик на странските универзитети. Искуството не учи дека изучувањето на македонскиот јазик, литература и култура во рамките на лекторатите и славистичките катедри на странските универзитети во изминатите децении придонесе да стекнеме докажани пријатели, рече претседателот Стево Пендаровски во обраќањето до учесниците на  54. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура, која се одржува во знакот на јубилејот, сто години од раѓањето на нашиот великан Блаше Коневски.

Пендаровски рече дека се тоа пријатели кои несебично помагаа во првите, исклучително тешки години од нашата независност, но дека тоа го прават и денес.

„Во годината кога ја одбележуваме и 30-годишнината од нашата независност, треба да се потсетиме дека културната дипломатија е најдобрата стратегија во напорите на помалубројните народи за нивно етаблирање во меѓународната заедница“, рече шефот на државата и упати благодарност до сите слависти-македонисти од странските универзитети и научни институти.

„Годинава одбележуваме сто години од раѓањето на великанот на македонската филологија, лингвистика и книжевност, академик Блаже Конески и токму затоа, оваа 2021 година е посветена на неговото велико дело. Како покровител на овој голем јубилеј - '2021 – Година во чест на Блаже Конески', им благодарам на организаторите на Меѓународниот семинар што и Зимската школа, којашто, впрочем, беше и првата активност во рамките на содржините на јубилејот, и претстојнава 54. Летна школа, ги посветуваат на творештвото на Блаже Конески“, рече Пендаровски.

Тој рече дека покрај лекторските вежби, предавањата, како стожерна програмска содржина, ќе бидат посветени на теми од животот и од творештвото на Блаже Конески и дека се предвидени обраќања на еминентни предавачи, кои извонредно го познаваат неговото дело и кои ќе опфатат различни аспекти од неговото дело.

„Сигурен сум дека запознавањето со делото на Конески ќе биде додадена вредност за педесеттемина учесници коишто ни доаѓаат од 16 земји од три континенти. Тоа е бројка за почит и сведочи за несмалениот интерес за изучување на македонскиот јазик и на македонската литература и за подлабоко запознавање со македонската култура. Со тие факти, со право, треба да се гордееме, но тие истовремено и не обврзуваат да продолжиме да ги развиваме и да ги унапредуваме врските со сите посветени вљубеници во македонскиот јазик и промотори на македонската литература и култура“, порача претседателот на Македонија Стево Пендаровски.

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе

Нам бизнисмените не ни требаат ниту уставни преамбули ниту некакви параграфи за да ги почитуваме Република Бугарија и нејзините граѓани. Ние некого почитуваме доколку прави профит, плаќа даноци и доколку е општествено одговорен.

повеќе