Апел

Пановски предупредува: Ова лудило со неоправданата и претерана употреба на антибиотици треба да престане

Професорот Никола Пановски предупредува на претераната употреба на лекови на пациенти заразени и незаразени со ковид-19 и бара итно да се преведат протоколите за ковид-19. Тој се сомнева дека големата смртност на пациентите во еден македонски град е последица и на оваа полипрагмазија, неоправдана и непотребна истовремена употреба на повеќе лекови.

Пановски на својот фејсбук-профил објавува случај на еден пациент воден од интернист и ја покажуваа оваа, според него, сосема непотребна терапија која кај нас се препорачува.

„Пациентот е со ЦРП 1,5, леукоцити 3,5, и сѐ друго е во нормала освен покачени д-димери 850. Терапија: панцеф, 10 дена, сумамед 6 дена, моксирал 10 дена, тоа од антибиотици, друго: ампули nevaxon, aminophyllinum, novalgetol, urbason, famotidin, clexan, сѐ тоа да се прима два пати на ден, инфузија NaCl, и уште 3 суплементи во таблети.

Пациентот ги купил сите лекови за 7.000 ден, но за среќа налетал на мои совесни колеги кои го пратиле на друг интернист и избегнато е „труење со медикаменти". Се работи за регион во Македонија каде смртноста од ковид е три пати повиска од просекот кај нас, а ова била стандардна терапија. Како стручен за антибиотици нагласувам: сумамед се пие 3 дена, никогаш не се комбинира со моксирал, спектарот им се преклопува, а инаку во случајов нема индикации за антибиотик, нема пневмонија. За другите лекови нема да коментирам, само не ги разбирам зошто се дадени освен клексанот. Primum non nocere - пред сѐ не прави штета“.

Пановски апелира до Министерството за здравство под итно да се преведат протоколите за ковид- 19 и да се објават, а според него хрватските протоколи се сосема добри. „Ова лудило мора да престане. Едуцираните и совесни матични лекари и оние од секундарното ниво на здравствената заштита се под невиден притисок од пациентите да се приклучат кон ова лудило и епидемија од полипрагмазија. Штетата е огромна во секој поглед, па и во смисла на смртноста. Волку лекови одеднаш ни здрав атлета не би издржал“, предупрадува професорот Пановски.

Во октомври издадени се 42.000 рецепти за сумамед, за панцеф 13.500, а за само 17 дена во ноември издадени се 44.500 рецепти за сумамед и 14.500 рецепти за панцеф. Во овој период имаме 30.000 нови позитивни на ковид-19, а пропишани се 86.500 +28.000 рецепти. Проценката е дека до крајот на годинава ќе се реализираат 200.000 рецепти сумамед и 60.000 рецепти панцеф повеќе од 2019. Ако имаме 100.000 позитивни на ковид-19, ако од нив 15.000 (15%) се со некакви компликации, можеби и бактериски инфекции, од каде 260.000 рецепти, па и за 15.000 болни и зошто баш тие антибиотици, кога има уште дваесетина други, прашува Пановски.

Ова значи дека антибиотиците се препишуваат и како превентива, на здрави лица. Превентивно давање на антибиотици никаде не е предвидено, во ниту еден протокол во целиот свет, па ни кај нас. Последиците од ваквото нерационално пропишување или купување на овие антибиотици се огромни, апелира Пановски.

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе