Министерот Филипче за имунизацијата на здравствените работници

Освен температура кај еден или двајца лекари и мала болка на местото, нема други последици од вакцината

Министериот за здравство, Венко Филипче во одговор на новинарско прашање денес рече дека немало многу пријавени  реакции од досега вакцинираните здраствени работници. Единствената реакција е покачена температура кај неколкумина и мала болка на местото каде е аплицирана вакцината. 

„Освен покачена температура кај еден или двајца од здраствените работници вечерта по апликацијата на вакцината и локална реакција во смисла на црвенило, блага болка и оток, нешто што беше и опишано во упатството како можи несакани реакции, нема пријавено други несакани реакции кај пациентите вакцинирани од коронавирусот“, рече министерот Филипче. 

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе