По прогласената кризна состојба во цела држава

Одржана првата седница на Главниот штаб за управување со кризи при ЦУК

 На синоќешната седница на Главниот штаб за управување со кризи при Центарот за управување со кризи утврдена е рамката на активности на институциите во контекст за усвојување на акциски план, согласно одлуката за кризна состојба. Штабот е оперативно стручно тело кое раководи со активностите за превенција и справување со кризни ситуации.

Со Главниот штаб раководи директорот на Центарот, Стојанче Ангелов, а на седницата присуствуваа претставници на сите организации од системот за управување со кризи назначени согласно и Законот за управување со кризи (од министерствата за внатрешни работи, за здравство, за транспорт и врски, за одбрана и за надворешни работи и раководителот на Групата за процена, како и раководителот на Итна медицинска помош во Скопје, директорот на Дирекцијата за заштита и спасување, како и претставници на Армијата, Агенцијата за разузнавање, дирекцијата за безбедност на класифицирани информации и Црвениот крст на Македонија).

Донесената владина Одлука за постоење кризна состојба на територијата на цела држава е во насока за заштита на јавното здравје во услови на постоење пандемија и заради спречување на епидемијата на ковид-19.

Денеска во 16 часот повторно ќе заседава Главниот штаб за управување со кризи при ЦУК на која ќе се разгледува нацрт акциски план.

СКСМ - комора на иднината, САП системите - иднина на македонскиот бизнис.

повеќе

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе