Министерство за здравство

Од заразените пациенти 9,5% се здравствени работници, пикот доаѓа во наредните 2-3 недели

Бројот на дијагностицирани пациенти заразени на коронавирусот расте. Тоа беше очекувано, одиме кон пикот на детектираниот број пациенти.

Влегуваме во нова фаза на менаџирање на оваа криза, повторуваат претставници на Министерството за здравство и апелираат на почитување на владините мерки за седење дома.

Сега надлежните се фокусирани на идентификација на заразените луѓе и на следење на процесот на самоизолација. Нашата стратегија е комбинација на болничко и домашно лекување.

Досега 9,5 отсто од заразените пациенти се здравствени работници, или вкупно 52, од кои 34 биле заразени во болнички и амбулантски услови.

Досега се направени солиден број тестови и пред нас е само Словенија во споредба со земјите од регионот. Се работи на тоа и лабораторијата во МАНУ наскоро да биде вклучена во системот на тестирање.

Во однос на заштитната опрема за здравствените работници, од Министерството за здравство велат дека имаат опрема, дека досега никој не кажал дека недостига и дека наскоро ќе се надополни таа опрема.

Во повеќето земји во развој, ковид-19 предизвикува економски ураган.

повеќе

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе