Обезбедени се 802 единици конвалесцентна плазма за третман на пациенти со ковид-19

Од вкупно 729 донори обезбедени се 802 единици конвалесцентна плазма за третман на пациенти заразени со ковид-19, информираат од Од Институтот за трансфузиона медицина.

Според Министерството за здравство, со крвна плазма досега се третирани 661 пациент. 

„Да им помогнеме на лицата кои се борат со коронавирусот, да донираме конвалесцентна крвна плазма“, апелираат од Институтот за трансфузиона медицина до сите оздравени пациенти кои имале ковид-19.

Преку даруваната конвалесцентна плазма, антителата на оздравените пациенти се користат во сузбивање на болеста кај друго лице со ковид-19.   

Лицето дарител на конвалесцентна плазма треба да има документиран лабораториски доказ дека било болно од ковид-19 и да биде минимум 21 ден без симптоми, по што се прави дополнителен тест за потврда дека нема присуство на вирус.  

Од Институтот за трансфузиона медицина потсетуваат дека се достапни во секое време и сите оздравени пациенти кои ги исполнуваат условите за дарители, може да се јават за детални информации и закажување во Институтот за трансфузиона медицина, да ја покажат својата хуманост и да помогнат во лекувањето на другите заболени со ковид-19. Претходно треба да пополнат формулар за донор на ковид-19 ковалесцентна плазма.

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе