Неделков: Штрајкот ќе продолжи, немаме конретно ветување за зголемувањето на платите

Претседателот на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) Јаким Неделков по денешната средба со министерот за образование и наука Јетон Шаќири, на кој се разговарало на повеќе теми поврзани со образовниот систем во државата, изјави дека штрајкот ќе продолжи и во наредните денови зашто нема конкретно ветување дека зголемувањето на платите ќе биде во висина од некој процент. „Со преговори ќе продолжиме и сме расположени во секое време да се сретнеме кога ќе побараат од нас, ќе бидеме достапни,“ рече Неделков.

„Сите сме расположени да прекине штрајкот и да почне наставата, но секако за тоа треба да одлучи членството, а ќе одлучи само врз основа на конкретен предлог што би го прифатиле мнозинството од членовите,“ рече Неделков, додавајќи оти тоа се разговори, преговори и многу ќе зависи од тоа како ќе завршат во однос на зголемување на платите.

Од таа причина, додаде, очекуваме од МОН овие денови да излезат со конкретен предлог, па и со некаков допис, како што рече, што написмено ќе го имаме од нив како гаранција за тоа што се договараме. Дали веднаш ќе можеме да одлучиме да се стави штрјкот во мирување или не, потенцира Неделков, ќе зависи од тоа што МОН односно Владата ќе излезе со предлог.

Според него, и двете страни имаат ист став дека преговорите мора да се интензивираат, што побрзо да се најде заедничко решение и за да можат децата да одат во училиште и да имаат редовна настава.

На средбата, како што информираше Неделков, повеќе се разговарало во делот на продолжување на наставата, кога ќе продолжи наставата, како ќе се надополнат часовите, кои се последиците од штрајкот и друго.

Како што истакна претседателот на СОНК, министерот Шаќири подвлекол дека ќе има зголемување на платите, дека се прават максимални напори од другите министерства, на ниво на Влада, да се се пренасочат средства.

„Неговото уверување беше дека ќе има, меѓутоа и самиот не знае колку ќе има и затоа ниту тој сакаше да шпекулира, ниту ние не знаеме за колку средства се работи,“ изјави Неделков.

Тој информира и дека немаат добиено никаков предлог и од таа причина, рече, не може да зборува за сума.

Во СОНК, појасни, имаат поинаков став во однос на пролонгирањето на учебната година и сметаат дека учебната година може да заврши, дека не мора да се продолжува и оти може во рамки на оваа учебна година да се надокнадат тие изгубени часови.

„Секој наставник во зависност колку наставни часови изгубил на неделно ниво во рамки на работниот ден, дополнително ќе вложи напори за да ги надокнади тие наставни содржини,“ изјави претседателот на СОНК. 

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе