Додека се чекаат анти-ковид вакцините

Над сто илјади граѓани побараа да бидат вакцинирани

Над сто илјади граѓани се пријавиле за вакцинација против ковид-19 преку веб-страницата или директно преку своите матични лекари, велат од Министерството за здравство.

Преку веб-страницата „vakcinacija.mk" до денеска за вакцинација против ковид-19 се пријавиле 63.075 лица, додека пак, преку своите матични лекари се пријавиле 39 илјади граѓани, велат од Министерството за здравство.

Од Министерството информираат дека со вакцините донирани од Србија, досега се вакцинирани 1.274 здравствени работници.

Имунизацијата се одвива во модуларната болница при Инфективната клиника во Скопје, а се врши со 4.680 од предвидените 8.000 дози вакцини од производителот „Фајзер".

 

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе

Можеби по нас ќе дојдат некои нови клинци што прегрнати ќе го слушаат мртвиот Џоле и ќе го разберат подобро отколку што го разбравме ние на кои со години жив на глуви уши ни пееше за љубовта.

повеќе

За државата Македонија, Македонците се посебен народ со повеќевековна традиција, кои зборуваат, творат, се радуваат и тагуваат на македонски јазик, веќе со векови, во и надвор од територијата на нашата држава.

повеќе