МОН: Oдлуката за пониска цена на струјата за училиштата значи континуитет на наставата со физичко присуство

Владината мерка за снабдување на училиштата со електрична енергија по субвенционирана цена од 95 евра за мегават/час е голема поддршка за непречено организирање на наставата во форма која е од најголем интерес за учениците – со физичко присуство во училниците, соопшти Министерство за образование и наука (МОН). Од министерството за МИА денеска изјавија и дека раководствата на  училиштата се надлежни за организирање непречен воспитно-образовен процес, откако поради страв деновиве отсуствуваа од наставата дел од учениците во училиштата каде што беа пратени лажни дојави за поставени бомби.

Вкупно 366 основни општински училишта и 109 јавни средни училишта добиваат поддршка од државата заради непречена работа и реализација на мисијата заради која и постојат – едукација на младите. Велат од Министерството за образование и наука (МОН).

„Во услови на прогласена кризна состојба, со склучување договор за снабдување со електрична енергија со ЕСМ Продажба, тие ќе создаваат значително помали расходи во општинските и државниот буџет, со што, се зголемува сигурноста дека воспитно – образовниот процес во училиштата ќе продолжи да се реализира непречено до крајот на годината", пишува во соопштението на МОН.

МОН уште еднаш апелира владините препораки за рационално користење на електричната енергија доследно да ги почитуваат сите образовни институции и установи. Штедењето на електричната енергија, како што наведуваат, е еден од факторите кои влијаат на одржливоста на наставата во училниците, но од друга страна се подигнува стабилноста на енергетскиот систем и се обезбедува доволно електрична енергија за потребите на домаќинствата.

Од министерството за МИА денеска изјавија и дека раководствата на училиштата се надлежни за организирање непречен воспитно-образовен процес, откако поради страв деновиве отсуствуваа од наставата дел од учениците во училиштата каде што беа пратени лажни дојави за поставени бомби.

„МОН и МВР секогаш излегуваат во пресрет кога е потребна каква била дополнителна поддршка, затоа што најдобрите интереси на учениците и воопшто на младите се секогаш приоритет на институциите на системот“, изјавија од МОН за МИА.

Во однос на загубените часови во училиштата од кои беа евакуирани учениците додека траеја проверките од полицијата, од Министерството велат дека се работи за неколку загубени наставни часови во неколку училишта и оти секој наставник индивидуално наоѓа начин како за време на наставата во првото полугодие ќе го надомести тоа што е пропуштено.

 

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе