Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, null given in theme_image_formatter() (line 605 of /home/mkd/public_html/modules/image/image.field.inc).

МОН: Одложување на екскурзиите, предавања за коронавирусот, зголемено ниво на хигиената по училиштата...

Предавања за превенција од коронавирусот, одложување на планираните патувања и екскурзии на ученици, студенти и вработиени во Италија, пронаоѓање на оние ученици кои во послениве две недели престојувале во Ломбардија, Венето, Емилија Ромања и Пиемонт во Италија, како и во Кина, Хонг Конг, Иран, Јапонија, Маку, Филипини, Република Кореа, Сингапур и Тајван.

Ова се дел од препопраките на Министерството за образование испратени до основните и средните училишта во земјата, универзитетите, јавните научни установи и другите образовни институции. Доставени се детални насоки за постапување со цел заштита на учениците, студентите и вработените од евентуално заболување и понатамошно пренесување на овој вирус.

„Во најкус можен рок по телефонски/електронски пат потребно е образовните установи да обезбедат информации од сите свои вработени, ученици и студенти - дали во последните 2 недели патувале или живеат со некој кој патувал во следниве земји/региони: Лицата кои ќе дадат потврдна информација потребно е да не доаѓаат на работа, односно да не посетуваат настава, додека не добијат соодветни инструкции, односно совети за следни чекори што ќе треба да ги направат зависно од ситуацијата и од планот на надлежните здравствени институции и Владата.

Менаџментите на училиштата, универзитетите, јавните научни установи и сите други образовни институции треба да ја подигнат хигиената на највисоко ниво во сите простории каде има честа фреквенција на луѓе, соопшти Министерството за образование и наука.

 

Државниот врв на Србија, вклучително и група лекари кои ја предводат борбата против ширењето на вирусот корона, во најмала рака го игнорираа влошувањето сè додека не заврши гласањето.

повеќе

Како Босна и Херцеговина се справи и се уште се справува со кризата предизвикана од пандемијата? Зошто немавме единствен кризен штаб на ниво на држава? 

повеќе

На 2 јуни во Црна Гора беше прогласен крај на епидемијата. Од првиот бран, земјата излезе со следниот биланс: 324 заразени и 9 починати лица.

повеќе