Случај „Орце Николов“

МОН денес ги информира учениците кога ќе биде тестот утре, тие немаат ниту учебници, ниту поим за што ќе одговараат

Министерството за образование тукушто закачи соопштение на вратите на гимназијата Орце Николов: Квалификациониот тест е закажан за утре во 10 часот.

На главната врата на гимназијата „Орце Николов“ пред половина час беше истакнато соопштение од Комисијата за упис на ученици од прва година на Министерството за образование и наука.

За повеќе од 300 ученици со сите петки, по тестот ќе се направи нова ранг-листа со 285-те ученици што ќе се запишат во оваа скопска гимназија.

И натаму нема никаква информација за тоа за кој дел од материјалот по македонски и математика ќе има прашања во тестовите, од кое одделение и од кои области.

Освен тоа, како што реагираа и од Младински образовен форум, учениците веќе ги имаат вратено своите учебници, па немаат ни од каде „на тепка“ да повторат барем дел од материјалот.

А прашање е и што воопшто можат да направат од денес до утре, помалку од 24 часа пред утрешното тестирање во 10 часот.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе