Поради компликации од болеста

Младата жена која почина од ковид-19 е породена во седми месец, бебето е во инкубатор

Младата жена на возраст од 29 години која се најде во статистиката на Институтот за јавно здравје на починати од коронавирусот во последните 24 часа, е трудница од Куманово, кај која здравствената состојба се влошила. Била породена во седмиот месец од бременоста, а бебето се наоѓа во инкубатор.

Постои веројатност младата жена со коронавирусот да се заразила на свадба. Кога состојбата се влошила, таа побарала помош во кумановската болница. По сериозните компликации била препратена на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје. Породена е со царски рез, а бебето е во инкубатор.

Напорите на лекарите да се спаси нејзиниот живот не успеале.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе