Министерство за здравство: Вакцините што се користат во земјава се одобрени од СЗО

Сите вакцини кои се користат во здравствените домови низ земјава се од реномирани производители од земји на Европската Унија (Франција, Белгија, Бугарија), одобрени од СЗО и ги исполнуваат сите потребни стандарди, информираат од Министерството за здравство.

Оттаму нагласуваат дека редовната имунизација создава колективен имунитет, а невакцинирањето носи сериозни ризици од појава на епидемија, која може да има и фатални последици.

„Само со редовна имунизација можеме да го зачуваме јавното здравје“, се вели во денешното соопштение на Министерството за здравство и се посочува дека во 2019 година се воведени две нови вакцини кои ги штитат најмладите од пневмокок и рота вирус.

Минатата година, како што оценува Министерството, земјава успешно се справила со епидемијата од морбили, а опфатот со МРП вакцината бил 98 проценти.

„Од почетокот до одјавувањето на епидемијата, вкупно се вакцинираа 49.332 и со ова се исполни препораката на Светската здравствена организација“, велат од Министерството за здравство. 

Секој може да биде менаџер во „добри денови", но најчесто менаџерската работа не е за „добрите денови" туку постојан баланс помеѓу проблемите и можностите за оптимизирано управување на компанијата.

повеќе

Нека се соберат во Дојран, нека се договорат и нека нѐ известат. Сите други пак нека се спремаат за вистински избори во постпандемискиот период.

повеќе

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе