Реакција

Министерство за здравство: Портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ треба јавно да се извини

Најостро ги демантираме лагите кои денеска беа изнесени од портпаролот на опозицискиата партија ВМРО-ДПМНЕ, а претходно објавени на социјалните мрежи од пратеник на истата партија. Ниту се одвивала, ниту се одвива илегална вакцинација, ниту што било поврзано со јавното здравје се прави на нетранспарентен начин. Вакцинирањето во Република Северна Македонија ќе почне во февруари. Водиме преговори за да обезбедиме вакцини по три механизми, Ковакс, директни преговори и преку солидарниот фонд на ЕУ, се вели во реакцијата на Министерството за здравство.

„Изготвен е оперативен план за вакцинација во кои се утврдени приоритетните групи, број на потребни вакцини, пунктови на кои ќе се врши вакцинацијата. Со ваквите манипулативни видеа, опозициската партија свесно сака да го потцени и оцрни трудот на здравствените работници, експерти во областа кои работат на процесот на вакцинација.

Бараме итно да се повлече видеото, а портпаролот и пратеникот јавно да се извини. Апелираме до јавноста да не ги зема предвид лажните информации. Од почетокот на ковид кризата точно, навремено и целосно транспарентно информираме и така ќе продолжиме. Ги повикуваме надлежните институции секоја злоупотреба или лажна вест да биде законски санкционирана затоа што на овој начин се вознемируваат граѓаните и се создава непотребна паника“, се вели во реакцијата на Министерството за здравство.

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе