Министерот Филипче во посета на Здравствен дом Битола

Министерот за здравство Венко Филипче денеска го посети Здравствениот дом во Битола, каде пред еден месец беше пуштена во употреба комплетно реновираната Служба за итна медицинска помош (ИМП).

Тој смета дека Здравствениот дом во Битола е позитивен пример за успешно работење.

Целосно е реновирана Службата за итна медицинска помош. Во завршна фаза е проектот за реконструкција на кровот и проектот за изградба на натстрешница за заштита на возилата на ИМП во зимски услови од снег, а во лето од сонце. Зајакнати се капацитетите и се реализирани 32 вработувања, а дополнително до крајот на годината за 12 ангажирани лица треба да се реализира постапка за транформација на нивниот работен однос, информираат од Министерството за здравство.

Исто така, во Службата за итна медицинска помош е отворена амбуланта во рамки на дневната болница во која дежураат матични доктори. Набавена е нова медицинска опрема: четири апарати за ЕКГ, две столици за транспорт на пациенти по скали, три хематолошки столици за земање крв на пациенти за испитување во лабораториите, ново санитетско возило, стоматолошки стол и по еден спирометар, аудиометар и реакциометар.

Како што се вели во соопштението, значително се подобрени здравствените услуги и услови на граѓаните од Битола во оваа јавнa здравствена установа и пристигнат е нов медицински мебел, кој ќе биде поставен во Службата на ИМП. Пациентите и здравствените работници се задоволни од континуираното унапредување на капацитетите во оваа установа.

Воедно, отворена е канцеларија за ромски медијатор со што е подобрен процентот на вакцинираност на деца кај ромската популација. Во Битола не е регистриран ниту еден случај на мали сипаници, а подготвени се и агрегати за одржување ладен ланец на вакцините. Во завршна фаза е и подготовката на тендерот за медицинска опрема.

Сега, кога нашата држава ја предводат анационални лидери, кога супериорната бугарска власт смрди од агресивен национализам, ќе биде тешко да се изгради цврсто пријателство.

повеќе

Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната политика на СДСМ, како и во идејата за понатамошно отворање на Министерството за финансии се наѕира дека Ангеловска знае што прави.

повеќе

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе