Процес на имунизација

Македонија не се помрдна од 35-те проценти на целосно вакцинирано население

И натаму процентот на целосно вакцинирано население во Македонија не се помрднува од 35 проценти, бидејќи бројот на вакцинирани со прва доза вакцина секој ден е под илјада лица. Вчера со прва биле вакцинирани 734 лица. Интересот на веќе имунизираните лица со две дози не се намалува за примање на третата засилувачка доза - вчера со трета доза биле вакцинирани 3.187 лица, а вкупниот број на имунизирани со три дози веќе изнесува  27.298 граѓани.

Во соопштението на Министерството за здравство се вели дека вотекот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 4.797 дози вакцини, од кои 734 се аплицирани како прва доза, 876 се ревакцинирани, а 3.187 граѓани примиле трета доза вакцина.

„Заклучно со 28 октомври вкупно се вакцинирани 804.151 граѓани, ревакцинирани се 774.464 а трета доза примиле 27.298 граѓани. 54% од граѓаните над 40 годишна возраст се ревакцинирани, а 33% од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 57%, а со две дози опфатени се 46% од граѓаните над 18 години. Според бројот на аплицирани вакцини, 38% од целата популација во нашата земја е вакцинирана, а 35% од популацијата во државата примила две дози вакцина“, велат од Министерството за здравство.

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе