Апел до надлежните

Лекарска комора: Најостри казни за напаѓачите во здравствените установи

Лекарската комора преку соопштение апелира надлежните органи и институции да ги презмат сите мерки кои им се на располагање и најостро да ги казнат предизвикувачите на инциденти во здравстените установи.

Во последниве два дена се случиле три инциденти на вербално и физичко насилство врз здравствени работници и тоа во Градска општа болница „8 Септември" во Скопје, на Интерното одделение во Клиничката болница во Тетово и во една приватна болница во Скопје, посочуваат од Лекарската комора.

Од Лекарската комората наведуваат дека во изминатиот период иницирале повеќе средби и дебати за да му се застане на патот на насилството во здравството.

Лекарската комора ќе продолжи со активностите да се стави крај на насилството во здравството кое во последно време зема замав, затоа што состојбите стануваат алармантни. Целта е да им се овозможат нормални услови на медицинарите за вршење на нивната професија во грижата за граѓаните на кои им е потребна здравствена заштита, меѓу кои се и блиските на оние кои го предизвикуваат вербалното и физичкото насилство во здравствените установи.

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

повеќе

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

повеќе

Луѓето можете и ги задржите во сопствената земја - ако им е добро.

повеќе