Реакција од Иницијативата за вонреден конгрес

Лекарска комора: Докторите и здравствени работници во јавност да излегуваат со точни информации за ковид-19

Лекарската комора преку соопштение најостро реагира на тоа што во последно време сè почесто во средствата за јавно информирање се публикуваат написи, коментари, изјави и интервјуа на доктори чии ставови не се базирани на медицински докази или на лично искуство и директна работа со ковид пациенти.

Од Лекарската комора велат дека со тоа целосно се девалвира трудот на докторите кои се вклучени во лекувањето на заболените со ковид-19.

„Индивидуалните, неаргументирани тврдења за ковид-19 на доктори и здравствените работници населението може да ги сфати сериозно, а со употребата на термини како ‘грешки во лекување’ се нанесува директна штета на угледот на целата лекарска фела и се создава страв и недоверба кај граѓаните во здравствениот систем и здравствените работници. Ваквите ставови можат да влијаат врз одлуката на пациентите да не побараат медицинска помош и со тоа директно да го загрозат своето здравје, но и да поттикнат вербални и физички напади врз здравствените работници”, предупредуваат од Лекарската комора.

Оттаму апелираат до докторите и здравствените работници кои настапуваат во јавност, тоа да го прават со сериозен и стручен пристап, со точни информации и научни доктрини, аргументирани и поткрепени со докази.

Од Комората потсетуваат дека докторите и здравствените работници не смеат да заборават дека нивната улога во справувањето со пандемијата е клучна, а секој поединец треба да даде придонес и поддршка на своите колеги кои работат со пациентите со ковид 19. Голем број здравствени работници дури и доброволно се вклучија во борбата со ковид-19 и сé уште се во жариштата на епидемијата во земјава, а борбата со вирусот и натаму претстои, до пронаоѓање на вакцина или лек. 

Докторите и другите здравствени работници кои во време на глобална пандемија даваат придонес во лекувањето на болните од ковид-19 постојано, додаваат оттаму, се на првата линија на фронтот со вирусот, изложени на ризик по сопственото здравје, но и здравјето на своите најблиски. 

Истовремено од Комората повикуваат секој кој има сознанија дека во некоја здравствена установа не се постапува согласно протоколите за лекување, согласно етичките начела и доктрини, може да поднесе пријава до Лекарската комора, Државниот здравствен и санитарен инспекторат и сите останати надлежни институции.

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе