Државен завод за статистика

Коронавирусот ја зголеми смртноста во земјава - само во ноември починале 3.847 лица

Според податоците на Државниот завод за статистика бројот на умрените лица е зголемен за 26 проценти во текот на минатата година во однос на 2019 година и изнесува 25.775 умрени лица. Поголемот број се од машки пол и тоа, 13.914 лица или 54 проценти од вкупно умрените лица. Според месецот на смртта, најголем број случаи – 3.847 се регистрирани во ноември минатата година, односно кога земјата беше зафатена од голем бран на ковид-19.

Како и во минатите години, најголемо учество имаат умрените лица од болести на циркулаторниот систем и тоа во 41,6 отсто од случаите, неоплазмите со 15,2 отсто, додека минатата година на трето место според смртноста е како последица од компликации од болеста ковид-19. Но, со 5,8 отсто се застапени и случаите кај кои утврдената причина за смрт се болестите на респираторниот систем.

Просечната возраст кај умрените од машки пол изнесува 71,6 години, односно 75,3 години кај лицата од женски пол или за 3,7 години повисока просечна возраст се бележи кај жените.

 

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе