Ќе се унапредува владината поддршка која ја имаат универзитетите, најави Шаќири

На седницата на Инеруниверзитетската конференција во Охрид се обрати ресорниот министер Јетон Шаќири и рече дека поддршката што универзитетите ја имаат од Министерството за образование и наука не само што ќе продолжи, туку и ќе се унапредува. Високото образование и науката, се чести теми на владините седници, затоа што нивните заложби за забрзан развој се темелени на вложување во човечки ресурси.

Шаќири, како што соопшти Министерството за образование и наука, втор пат учествува на Интеруниверзитетска конференција со цел одржување лична комуникација и изнаоѓање ефективни решенија за предизвиците, преку инклузивен пристап.

„Продолжува поддршката и во сферата на науката. Финансиската рамка за поддршка на проектите на јавните научни установи од посебен интерес за државата како и за набавка на лабораториски ресурси, е тригодишна. Веќе се префрлуваат средства по овој основ. Планираните, речиси 250 милиони денари, ќе бидат реализирани. Од вас очекувам да го оправдате вложувањето на државата,“ истакнал Шаќири.

Интеруниверзитетската конференција е јавно правно тело составено од ректорите на универзитетите, претседателите на студентските парламенти на универзитетите, наставно-научни работници и еден член избран од редовите на директорите на самостојните високообразовни установи. 

Се докажува дека ЕУ интеграцијата е дијалектички процес, кој е подложен на динамика и на противтежни сили, процес кој нема да се одвива стабилно, автоматски и линеарно.

повеќе

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе