Претседателoт на Комисијата за заразни болести

Караџовски: Македонија е на врвот на епидемијата, во опција се сите мерки, па и целосно затворање на државата

Поради бројот на заболените лица, поради бројот на хоспитализирани лица, поради растот на инфицираните лица, поради зголемувањето на бројот на тестирани и поради широко распространетата инфекција низ државата, оценуваме дека се наоѓаме во една многу сложена и многу сензитивна ситуацијата, вели д-р Жарко Караџовски во интервју за емисијата Трилинг.

Претседателoт на Комисијата за заразни болести вели дека се размислува за сите мерки вклучувајќи локално,регионално па дури и за целосно затворање на државата.

„Но, прво да видиме дали новите мерки кои се донесени ќе дадат резултати. Најлесно е да предложиме карантин на целата територија“, истакна Караџовски

Тој за емисијата „Трилинг“ открива дека лицата кои најчесто се заразуваат се на возраст помеѓу 20-40 години. Тие се оние кои го шират вирусот.

Според проценките на д-р Караџовски на врвот сме на епидемијата, додавајќи дека македонскиот здравствен систем не е димензиониран да ни се шират повеќе епидемии во исто време, ниту може да одговориме на тоа, објаснува претседателот на Комисијата за заразни болести д-р Жарко Караџовски за емисијата Трилинг.

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе

Германија не го негира своетo фашистичко минато, ниту дека ја окупирала Франција, па следствено, не се ни менувани ни учебниците во обете земји, ниту се бришани делови од споменични натписи.

повеќе