Изведена една од најтешките операции на срце кај новородено дете од 2,9 килограми

Првпат во Македонија успешно е изведена една од најтешките и најкомплексни операции на срце кај деца. Кај новороденото дете од 2,9 кг била поставена дијагноза за една од најкомплексните аномалии на срцето на Клиниката за детски болести и веднаш било упатено во клиничка болница „Жан Митрев“, како итен случај.

„По соодветна подготовка, штотуку родениот мал пациент вчера беше успешно опериран. Се работи за т.н. тотална транспозиција на главни крвни садови, една од најкомплексните аномалии на срцето, со која сите крвни садови излегуваат обратно од срцето, со тоа крвта циркулира во обратен правец, овие деца се сини и поради недостиг на кислород умираат набрзо по породувањето.

Операцијата ја изврши академик д-р Жан Митрев и целата оперативна подготовка, анестезијата, кардиоперфузијата, инструментарките, како и комплексното постоперативно водење беше од лекарите и персоналот на болницата“, информираат оттаму.

Во текот на овој комплексен, исклучително тежок оперативен зафат не присуствувал ниту еден странец или советник на ниедна позиција.

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе