Неделен извештај на ИЈЗ

Изминатата недела имало помалку нови случаи на ковид-19, помалку починати, но и помалку тестирања

Во периодот од 7 до 13 декември тестирани се вкупно 15.857 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на САРС-КоВ-2, што е помалку за 9,2 отсто во споредба со претходната недела, покажува неделниот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ). Притоа регистрирани се помалку нови позитивни случаи, но и помалку смртни случаи.  

Во овој период регистрирани сe 5.518 нови позитивни случаи од 35 градови во државата што претставува намалување од 14,6% во однос на минатата недела. Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (2.296, односно 41,6%), со неделна инциденца – 371,7/100.000.

Според извештајот на ИЈЗ, регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи, при што најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 години (1.503 или 27,2%). Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 30-39 години (1.042 или 18,9%), 50-59  (1.040 или 18,8%), 40-49 (1.030 или 18,7%) и 20-29 (648 или 11,7%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (73, односно 1,3%) и 10-19 години (182, односно 3,3%).

По добиени 2 негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, регистрирани се 5.313 оздравени лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, 0.2% повеќе во споредба со минатата недела.

Во истиот период пријавени се 174 смртни случаи, со намалување од 5,4% во однос на претходната недела. Во однос на возраста, 142 од починатите биле над 60 години, 24 лица на возраст од 50-59 години, 4 смртни случаи се пријавени од возрасната група 40-49 години и по два случаи од возрасните групи од 20-29 и 30-39 години.

Деталниот извештај на Институтот за јавно здравје за состојбата со Ковид-19 за периодот од 7 до 13.12.2020 г. како и кумулативната состојба со Ковид-19 во Република Северна Македонија се објавува на веб страницата на Институтот за јавно здравје.

 

 

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе