Германската амбасада донираше осум респиратори во Македонија

Министерот за здравство, Венко Филипче денеска оствари средба со германската амбасадорка Анке Холштајн, по повод обезбедената помош од Амбасадата во справувањето со пандемијата од Ковид-19.

Како што информираат од ресорното министерство, станува збор за осум респираторни апарати, тип Дрегер Евита В 600, кои имаат модул и за инванзивна и за неинванзивна нега.

„Со оваа донација, се зајакнуваат капацитетите на јавните здравствени установи во земјава. Вкупната вредност на донацијата изнесува над 230 илјади евра, а истата е обезбедена преку Сојузната организација за техничка помош THW“, се наведува во соопштението.

Амбасадорката истакна дека медицинските апарати доаѓаат во вистинско време, кога е потребна помош.

„Оваа донација е по иницијатива на сојузната Влада за време на германското претседателство во советот на Европската Унија, за помош на државите од Западен Балкан при пандемијата од Ковид-19. Со оглед на актуелните состојби, главен акцент на нашето претседателство е справување со пандемијата и нејзините последици. Овде, во регионот на Западен Балкан сакаме да покажеме дека нашите партнери при борбата можат да се потпрат на нас. Германија досега го поддржува регионот со 15 милиони евра. Освен тоа, Европската Унија помага со 3,3 милијарди евра во кои Германија учествува со скоро една третина. Вкупната вредност на донацијата е 233 илјади евра, а се имплементираше преку германската сојузна агенција за цивилна заштита THW“, потенцираше Холштајн.

Министерот Филипче се заблагодари на Амбасадата на Германија за континуираната помош и досегашната успешна соработка во справувањето со коронавирусот.

Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против ковид-19 на загрозените држави. 

повеќе

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе