Министерство за здравство

Филипче: Тендерската постапка за изградба на нов клинички центар ќе заврши во почетокот на идната година

Се очекува на почетокот на идната година да заврши третата фаза односно да се заокружи тендерската постапка за изградба на нов Клинички центар во општината Ѓорче Петров и да се почне со изградба на дел од локалната инфраструктура. Ова денеска за МИА го изјави министерот за здравство Венко Филипче.

„Во координација сме и со општина Ѓорче Петров, тие треба да направаат пристапни работи, струјата, водата, патот, значи сето тоа во таа смисла го гледаме како почеток на работи“, рече Филипче.

Тој посочи дека во три фази е предвидена постапката на конкурентен дијалог, првата е евалуација која заврши, а две компании, германската „Vamed“ и француската „Bouygues construction“ се во втората фаза од процесот за избор на фирмата, што ќе го гради новиот Клинички центар во Ѓорче Петров.

„Значи сега сме пред почеток на втората фаза во која треба да почне дијалогот со нив врз основа на податоците што ги имаме и после завршување на дијалогот следи третата фаза, што е самата тендерска постапка“, додаде Филипче.

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе

Дали верувате дека до ова дереџе се дојде за една ноќ, еден месец, една година? Вистината е дека години се потребни за таков пад.

повеќе