Поради оптовареност на болниците со болни од ковид-19

Филипче: Организираме мобилизација на целиот здравствен кадар

Ги зајакнуваме сите здравствени капацитети и организираме мобилизација на здравствени работници од јавното здравство со цел да се справиме со напливот на пациенти болни од ковид-19, изјави министерот за здравство Венко Филипче.

Во периодот кој претстои ги зајакнуваме сите здравствени капацитети во земјава. Правиме целосна мобилизација на здравствените работници од јавното здравство, кои ќе бидат вклучени во лекувањето на пациентите со коронавирусот, а исто така ќе им бидат помош и на колегите во инфективните одделенија, истакна министерот за здравство Венко Филипче по денешните работни состаноци со директорите од Универзитетските клиники, Клиничките и општите болници ширум државата, како и со главните медицинските сестри од Клиниките во Скопје.

Тој нагласи дека подготвуваат дополнителни капацитети со цел подобро справување со овој непредвидлив вирус во зимскиот период, посочувајќи дека во очекување се да пристигнат и брзите тестови во помош при детекција на присуство на ковид вирусот при хоспитализација на пациентите.

„На состаноците беше договорено сите директори да направат дополнителна реорганизација на просторот со цел обезбедување на дополнителни капациети во интерните одделенија и како и оптимизација на медицинскиот кадар од Клиниките во Скопје кој ќе биде активиран за дополнителна помош во Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби каде се третираат пациенти од ковид-19", информираа од Министерството за здравство.

Каракачанов: На Бугаринот паметот му доаѓа следниот ден...

повеќе

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе