Министерство за здравство

Филипче: Не чувствувам одговорност за последните бројки, добро се справуваме со епидемијата

На прашањето за тоа дали министерот за здравство чувствува одговорност за последните бројки на новозаразени и починати, Венко Филипче одговори дека неговиот тим со епидемијата се справуваа многу стручно и професионално и дека така и ќе продолжат.

Фото: Роберт Атанасовски

„Се правевме врз основа на бројките и одредени критериуми. Епидемијата е под контрола. Неколку пати кажав зошто така мислиме и кои се критерумите за овој заклучок. Имаме детална слика, проценка на ризик на овој последен бран. Целата работа се води стручно, професионално, изградивме одличен систем на соработка на здравствените работници. Смртноста не е најголема во регионот. Но, ние имаме наш автентичен начин на евидентирање за да ја знаеме епидемиолошката слика и да ги заштитиме луѓето во нивната околина. Добро одговоривме, добро се организиравме, имавме добар однос кон јавноста така ќе продолжиме и понатаму“, одговори Филипче на новинарското прашање.

Легенда под Главна слика

Фото: Роберт Атанасовски

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе

Ако идниот премиер биде македонски Албанец и ако успее сите граѓани на Македонија да се поклонуваат под едно знаме, тогаш – зошто да не!

повеќе