Филипче за новиот сој на ковид-19

Двајцата пациенти заразени со индискиот сој се во добра здравствена состојба

Состојбата на двајцата пациенти заболени од индискиот сој на вирусот е добра, информира денеска министерот за здравство Венко Филипче. Тој рече дека сè уште во светот нема точни и прецизни информации како може да влијае индискиот сој, но се покажало дека 95 отсто од вакцинираните, кои се заразиле од него, имале лесна клиничка слика.

Тие кои имаат имунитет и заболуваат од овој сој на вирусот, имаа лесна форма на болеста. Во таа смисла, нема потреба од некакви рестриктивни мерки, но будно ја следиме состојбата, вели Филипче.

Министерот за здравство појасни дека за да се постигне колективен имунитет потребно е да се вакцинирани 60 до 70 проценти од населението.

Во пресметката не се внесуваат оние 150 илјади граѓани кои го прележале вирусот оти не се знае дали некои од тие се вакцинирани, ниту пак колкав е точно нивниот број.

„Докажано е дека имунитетот којшто се развива како резултат на вакцинацијата, е подолготраен. Не можеме точно да претпоставиме колкав е вкупниот број на луѓе што прележале заради тоа што има прилично голем број на луѓе коишто прележаа асимптоматски. Во однос на вкупниот број потврдени случаи близу 150 илјади, тој се движи помеѓу три и седум пати повеќе, што значи дека има една сериозна бројка, не само кај нас туку насекаде, коишто асимптоматски ја прележале болеста и веројатно развиле одреден степен на имунитет. Но, колективниот имунитет го сметаме само врз основа на луѓето коишто се вакцинирани“, појасни Филипче.

Тој рече дека е можно индискиот сој да ја смени епидемиолошката слика, но, потенцира дека вакцинираните, коишто евентуално би заболеле од него, нема да има тежок облик на болеста.

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе

(Овој труд беше презентиран на конференцијата „Геноцидот и неговата превенција во дигиталното доба: предизвици на 21 век“, 19- 23 јули, Барселона, Шпанија.)

повеќе