Процес на имунизација

Далеку сме од колективен имунитет - две третини од населението не се вакцинирани

Поради рестриктивните мерки против невакцинираните што вчера ги најави министерот Филипче, може да се забележи мало зголемување на интересот за вакцинација. Вчера прва доза вакцина против ковид-19 примиле 1.581 лице, ревакцинирани биле 853 лица, но сепак и натаму најголем е интересот кај веќе имунизираните граѓани - 1.603 вчера ја примиле третата, засилувачка доза вакцина. Македонија е далеку од можноста за создавање колективен имунитет зашто речиси две третини од населението не се вакцинирани.

„Заклучно со 17 ноември вкупно се вакцинирани 818.689 граѓани, ревакцинирани се 787.837, а трета доза примиле 59.735 граѓани. 57% од граѓаните над 40-годишна возраст се ревакцинирани, а 33% од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 58%, а со две дози опфатени се 48% од граѓаните над 18 години. Според бројот на аплицираните вакцини, 39% од целата популација во нашата земја се вакцинирани, а 38% од популацијата во државата примиле две дози вакцина“, соопшти Министерството за здравство.

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе

Ако пак се натури овој бесмислен консензус на Франција, кој ги признава сите емоции на Бугарија, тогаш оваа неспособна власт ќе не одведе подлабоко од сегашниот амбис.

повеќе

Во новите предлози се направени само формални, но не и суштествени промени, во однос на претходниот предлог (кој Владата го нема објавено).

повеќе