Процес на имунизација

Далеку сме од колективен имунитет - две третини од населението не се вакцинирани

Поради рестриктивните мерки против невакцинираните што вчера ги најави министерот Филипче, може да се забележи мало зголемување на интересот за вакцинација. Вчера прва доза вакцина против ковид-19 примиле 1.581 лице, ревакцинирани биле 853 лица, но сепак и натаму најголем е интересот кај веќе имунизираните граѓани - 1.603 вчера ја примиле третата, засилувачка доза вакцина. Македонија е далеку од можноста за создавање колективен имунитет зашто речиси две третини од населението не се вакцинирани.

„Заклучно со 17 ноември вкупно се вакцинирани 818.689 граѓани, ревакцинирани се 787.837, а трета доза примиле 59.735 граѓани. 57% од граѓаните над 40-годишна возраст се ревакцинирани, а 33% од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина.

Опфатот со вакцинација со една доза вакцина, на полнолетната популација е 58%, а со две дози опфатени се 48% од граѓаните над 18 години. Според бројот на аплицираните вакцини, 39% од целата популација во нашата земја се вакцинирани, а 38% од популацијата во државата примиле две дози вакцина“, соопшти Министерството за здравство.

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе