Поради eпидемиолошката состојба

Да се ослободат од работа дијабетичарите, во најголем ризик се од ковид, бара нивниот Сојуз

Поради ширењето на ковид-19 Сојузот на здруженија на дијабетичари достави барање до Владата да се донесат превентивни мерки за ослободување од работни и училишни обврски на сите хронично болни, особено лицата со дијабетес тип 1, дијабетес тип 2, кои примаат инсулин и имаат компликации од дијабетес. Од Сојузот потсетуваат дека дијабетичарите се најранлива категорија граѓани и дека две третини од починатите од ковид-19 се токму лица со дијабетес.

Од Сојузот посочуваат дека барањето е со цел да се изврши превенција од дополнителни компликации и можни животно загрозувачки состојби кај лицата со дијабетес.

„Епидемиолошката состојба со ковид-19 е загрижувачка. Сериозно високите бројки на раст и тоа на дневно ниво, за жал и прогресијата на ново инфицирани не запира и покрај важечките здравствени протоколи. Ваквата состојба за Сојузот на здруженија на дијабетичари е сериозно загрижувачка, со највисок ризик по компликации на животите на граѓаните со хронични заболувања, особено кај лицата со дијабетес кои со своите секојдневни активности ги исполнуваат работните обврски“, велат од Сојузот.

Тие бараат отсуствата да бидат на товар на работодавачите, согласно правилата за боледување и тоа на вакцинираните со 90 отсто од плата, а на невакцинираните или непрележани од корона вирус со 70 отсто од плата.

„Овие мерки ги бараме имајќи ги во предвид, досегашните факти дека најголем процент на заболени од корона се лица со дијабетес, а за жал во делот на починати тој процент е над 2/3 од вкупниот број. Воедно потсетуваме дека кај лицата кои имаат средна и потешка форма на коронавирус, од терапијата која се применува се појавува дијабетес и е зголемен бројот на корисници на инсулинска терапија. Водејќи се од мотото дека јавното здравје не е бизнис и политика, а за здрава и работоспособна нација, се надеваме дека како итни мерки ќе бидат прифатени нашите барања“, стои во барањето од Сојузот на здруженија на дијабетичари

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе