Царовска е задоволна со новата Концепција за основно образование

Министерката за образование и наука Мила Царовска е задоволна од спроведувањето на новата Концепција за основно образование, која почна да се применува од почетокот на учебната 2021/2022 година во прво и во четврто одделение, според нови наставни програми изработени од Бирото за развој на образованието (БРО).

„Како министерка, јас сум задоволна од имплементацијата на Концепцијата за основно образование. Задоволството го гледам и кај наставниците. Пред два дена имав фокус-група со наставниците од четврто одделение, пред една недела со наставниците од прво одделение и се гледа дека задоволството е големо и од учебниците, и од програмите, и од поддршката којашто ја добиваат“, рече Царовска, одговарајќи на новинарско прашање по посетата на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ).

Соопшти дека на 25 декември треба да добие извештај од советниците на БРО кои на терен ја следат работата на наставниците и нагласи дека МОН ќе продолжи со поддршката за наставниците кои предаваат по новите наставни програми.

„Ништо не завршува со донесување на концепцијата, туку, напротив, почнува еден нов реформиран систем на основно образование кој очекувам да ги даде првите резултати за пет години, а вистинските резултати како сме ги подготвиле учениците ќе ги видиме по завршување на нивното средно и понатаму со запишување и завршување високо образование. Затоа што недостатоците од основното образование ги гледаме на сите нивоа. Недостига критичко мислење кај нашите ученици, поврзување на знаењата и квалитетот на знаењежата што го добивале низ годините. Но, оваа иницијатива и овој почеток ќе значат понатаму подобро образовано насление“, рече Царовска.

Концепцијата за основно образование беше донесена во март годинава и почна да се спроведува од септември со нови наставни програми во прво и четврто одделение. Планот на МОН е да се имплементира етапно и за пет години да го опфати целото деветгодишно основно образование.

Економската криза е лоша во сите сфери на живеењето, но од неа можеме и да научиме по нешто.

повеќе

Во саботата во јавноста го претставивме предлог-ребалансот на Буџетот за 2022 година, откако истиот беше усвоен од страна на Владата.

повеќе

Наспроти сесловенскиот и општоевропскиот карактер на нивната дејност, Кирил и Методиј станале објект на присвојувања уште од средниот век.

повеќе