Бројот на ученици во учебната 2017/2018 помал за 0,9 проценти

На крајот на учебната 2017/2018 година бројот на учениците во редовните основни училишта бил 188.517, што е намалување за 0,9 проценти во однос на претходната учебна година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во редовните средни училишта на крајот на 2017/2018 година имало 70.861 ученик односно намалување за 2,2 отсто во однос на учебната 2016/2017 година.

ДЗС објави  податоци за бројот на ученици што завршиле основно и средно училиште според јазикот на кој се изведува наставата, за  успехот на учениците во редовните основни училишта, како и за бројот на ученици во специјалните и верските училишта. 

Кина му дава на регионот нова надеж додека сонот за ЕУ се распаѓа, вели Политико.

повеќе

Северна Македонија стана кандидат 9 години пред Албанија и нема ништо лошо побрзо и да оди напред.

повеќе

Сега, додека балканскиве политичари ќе шетаат низ духовноста како волови во свила - каде им се врвните интелектуалци што би внеле елеганција во совладување на споровите?

повеќе