МОН

Апликациите за студентски стипендии да се доставуваат електронски, а договорите за ученички стипендии по пошта

Министерството за образование и наука потсетува дека е во тек аплицирањето за студентска стипендија во академската 2020/2021 година, кое  завршува заклучно со 30 ноември. Кандидатите кои ги исполнуваат конкурсните услови може да ги достават апликациите електронски на www.konkursi.mon.gov.mk или хартиено преку архивата на МОН.

„Имајќи ја предвид актуелната епидемиолошка состојба во државата, во интерес на заштита на личното здравје, а со тоа и заштита на јавното здравје, Министерството за образование и наука упатува апел до студентите, доколку се во можност да го искористат електронскиот начин на поднесување на апликацијата, кој е поедноставен и побезбеден, или, пак, документите да ги доставуваат по пошта (препорачана пратка со повратница) на адреса – бул. „Св. Кирил и Методиј" бр.54, 1000 Скопје“, соопшти Министерство за образование и наука.

Апелот се однесува и на учениците кои го оствариле правото на ученичка стипендија во учебната 2020/2021 година, а кои имаат обврска заклучно со 4 декември 2020 година до МОН да достават пополнет договор во три примероци (достапен на веб-страницата на МОН каде што се објавени резултатите) и копија од лична трансакциска сметка, да избегнуваат физичка посета на МОН, односно документите, исто така, да ги доставуваат по пошта.

За дополнителни информации МОН упатува и на официјалната електронска адреса: contact@mon.gov.mk

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе