Алијанса за Албанците реагира дека електронските свидителства се само на македонски

Алијанса за Албанците на крајот на учебната година реагира дека наставниците се соочуваат со проблеми во однос на пополнувањето на свидетелствата по електронски пат.  

„Од една страна, родителите кои со право се жалат зошто треба да плаќаат 80 денари за пополнување на свидителствата, а според законот тоа не е потребно, од друга страна МОН не ги исполнува своите обврски. Иако во електронскиот дневник има можност да се пополни свидителството, тоа е само на македонски, а не и на албански јазик.

Ние како Алијанса прашуваме до кога наставниците Албанци ќе бидат дискриминирани и деградирани како неспособни и принудени да бараат пари од учениците или сами да си ги плаќаат свидителствата, а наставниците Македонци само со притиснување на копчето ‘печати‘ да им се испечати свидителството?“, велат од Алијанса за Албанците.

За нив вакво нешто било очекувано додека Мила Царовска беше министерка, но не и сега кога и министерот и заменикот министер з аобразование и наука се Албанци.

„Ако се жалите дека немате експерти од областа на ИТ или преведувачи, како и секогаш ќе ви помогнеме со нашите експерти, но, признајте дека не сте во можност да управувате и да го имплементирате албанскиот јазик како официјален јазик за кој едвај ве убедивме да гласате кога го условивме ова прашање во Собранието“, додаваат од Алијанса за Албанците.

 

 

 

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе

Доколку чувствуваме дека нашиот труд ќе биде награден со успех, ќе ѝ приоѓаме на околината со апетит, доверба и храброст.

повеќе

Од општи формулации кон конкретни разговори.

повеќе