Адеми: Зедно со Министерството за здравство ќе нудиме теренска вакцинација во училиштата

Министерот за образование и наука Арбeр Адеми денеска соопшти дека заедно со Министерството за здравство ќе нудат теренска вакцинација во училиштата каде има потреба. До крајот на овој месец ќе се знае точно колку деца не се запишани во прво одделение.

Одговарајќи на новинарско прашање дали невакцинираните деца ќе бидат исклучени од образовниот систем, Адеми рече дека за ова имало заклучок на Влада и оваа тема во повеќе наврати била разгледувана на владина седница.

„Сме ги разгледале сите законски можности за надминување на оваа состојба и сега тоа што го нудиме заедно со Министерството за здравство, заедно со министерот Филипче е и теренска вакцинација. Досега сме задоволни од процентот на деца кои се вакцинирани. Министерството за здравство води евиденција и секојодневно бројот се менува“, рече Адеми, кој денеска ги посети првачињата во ОУ „Аврам Писевски“ во Бардовци.

Според него, во споредба со претходните години, процентот на вакцинација кај децата е зголемен значително. Најави дека ќе нудат теренска вакцинација во училиштата каде има потреба.

Адеми информира дека овој месец училиштата го известуваат Државниот просветен инспекторат за деца кои би требало да бидат запишани, а не се запишани.

„До крајот на септември ќе имаме точен број колку деца не се запишани во прво одделение. Во меѓувреме ние ќе нудиме и теренска вакцинација. И во Законот за основно образование при упис во основно училиште треба да се достави и потврда за примени задолжителни вакцини. И заради колективната имунизација ние сме го разгледале ова прашање во повеќе наврати на седница на Влада и сме преземале таков чекор“, рече Адеми.

Министерот Адеми, заедно со заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули и градоначалникот на Општина Карпош Стефан Богоев ги посетија првачињата во ОУ „Аврам Писевски“ во Бардовци.

Навивачите на Шкендија, „балистите“, уште еднаш ќе навиваат против земјата во која живеат. Овојпат нивната поддршка ќе ја има Косово, кое на 26 март во Скопје ќе излезе на исклучително важен дуел против Македонија.

повеќе

Не ми се верува дека кај нас некој си одбор дебатирал и одлучувал за ова ребрендирање. Повеќе ми личи на пост-празнична летаргија.

повеќе

Потребна е промена на Законот за влада и на Изборниот законик, со која ќе се воведе правилото избор на автентична техничка влада која би владеела за време на изборниот процес, од распуштањето на парламентот до формирањето нова влада односно за време на изборната кампања.

повеќе