Анализа на Министерството за здравство

79 отсто од починатите од ковид-19 во последните 4 месеци не биле вакцинирани

Во период од 6 август до 2 декември на територијата на државата од тестираните позитивни на ковид-19 биле 60.772 граѓани, а од нив 31 отсто, односно 19.025 лица биле целосно вакцинирани, информира Министерството за здравство. 

Според статистиката за овој период, 69 отсто од позитивните на ковид-19 или 41.747, граѓани не биле вакцинирани. За вакцинирани, како што потсетуваат од Министерството за здравство, се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина.

Смртноста кај невакцинираните е драстично поголема, покажува анализата. Во период од 6 август до вчера од вкупниот број починати со ковид-19, 79 отсто биле невакцинирани, а 21 отсто примиле вакцина. Според анализите, починатите имале повеќе комбинирани хронични заболувања. Пациентите биле вакцинирани со сите типови вакцини кои ги има на располагање кај нас. 

Од Министерството исто така напоменуваат дека секоја вакцина која ја има на располагање е безбедна, и истовремено апелираат граѓаните да се вакцинираат, бидејќи само така ќе се постигне колективен имунитет и ќе се спречи ширење на мутации на СарсКов2. 

 

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе