Прв пациент во Македонија излечен со нова технологија

45-годишен пациент во „Аџибадем Систина“ излечен од ковид-19 со ЕКМО технологија

 Со примена на ЕКМО технологија во клиничката болница „Аџибадем Систина“ е спасен животот на 45-годишен пациент заболен од ковид-19.

Астрит Селимај бил примен  во исклучително тешка здравствена состојба со прилично напредната ковид–пневмонија. Поради тоа прво бил ставен на респиратор, а по конзилијарното мислење на тимот доктори од „Аџибадем Систина“ и инфектолог од  ГОБ „8 Септември“, пациентот бил префрлен на ЕКМО апарат, кој всушност бил пресуден за неговото преживување. Астрит е првиот пациент во Македонија кој е излекуван од ковид-19 со примена на оваа технологија.

За неговото здравје се погрижи искусен тим доктори од болницата „Аџибадем Систина“ – д-р Митко Караѓозов, шеф на тораковаскуларна хирургија, проф. д-р Александар Николиќ, шеф на кардиохирургија,  д-р Димче Славески,  шеф на кардиохируршка анестезија, д-р Никола Шиков, шеф на општа – интензивна нега, д-р Хараламбос Сидиропулос, специјалист по инфектологија и д-р Патриција Каламарес, инфектолог од ГОБ „8 Септември“.

За првпат кај пациент со ковид-19 е применета технологија на ЕКМО која ја поседува Клиничка болница „Аџибадем Систина“. ЕКМО-машината му овозможи на пациентот да преживее, состојбата со плуќата се подобри, ЕКМО апаратот се исклучи, по што  пациентот дишеше на респиратор. Откако и со респиратор состојбата се подобри, параметрите беа во граница на нормала се исклучи и респираторот, пациентот се врати во нормален живот. И еве за среќа, за наша голема радост си оди дома. Горди сме затоа што „Аџибадем Систина“ уште еднаш докажа дека е голема болница со врвна технологија и медицина и дека може да се справи и со најтешките компликации коишто ги предизвикува ковид-19“, истакна  Караѓозов.  

Славески вели дека ЕКМО апаратот е последна опција и шанса за живот за критично болните од ковид-19.

„Кога кај пациентот дури ни респираторот не може веќе да се обезбеди доволна оксигенација на организмот останува само ЕКМО апаратот, кој всушност е замена за белите дробови на организмот. Значи, во фаза кога респираторот веќе не можеше да обезбеди адекватна оксигенација на пациентот, конзилиумот доктори одлучи да му дадеме шанса и да го ставиме на ЕКМО машина, односно на вено-венска екстракорпорална мембранска оксигенација, која ја заменува работата на белите дробови“, изјави Славески.

ЕКМО апаратот е нова надеж во третманот на тешко болни пациенти со ковид-19, вели инфектологот Каламарес.  Таа смета  дека заедно со тимот од „Аџибадем Систина“ постигнале огромен успех  во третманот и лекувањето на коронавирусот.

„Клиничката болница „Аџибадем Систина“ е прва на Балканот којашто го примени ЕКМО апаратот за лекување на ковид-пациeнт. Без ЕКМО технологијата, пациентот немаше да преживее. Отсега па натаму сметам дека овој апарат ќе се применува и при лекувањето на други пациенти со тешки компликации. ЕКМО aпаратот е единствената машина која може да му подари нов живот на пациентот“, вели Каламарес.

По 25 дена борба за живот, 45-годишниот Астрит конечно, со насмевка на лицето, заминува кај своето семејство. Немал претходни заболувања, ситуацијата со коронавирусот му се влошила многу брзо, а докторите од „Aџибадем Систина“ му го спасиле животот.

„Дојдов на 10 август со ваше возило. Му благодарам на Господ, лекарите и сиот персонал за целосниот третман тука, а посебна благодарност до д-р. Никола Шиков, кој најмногу се грижеше за мене. Пресреќен сум што се враќам дома кај семејството по 25 дена. Немав други заболувања. Не сум бил болен од ништо друго“, рече 45-годишниот пациент.

Скоро еден месец траеше борбата за живот на Астрит. Благодарение на ЕКМО технологијата и искусните доктори од „Аџибадем Систина“ тој сега е во добра здравствена состојба.

„Ќе му треба период на рехабилитација, но сите анализи покажуваат дека е во добра кондиција“, вели Шиков, специјалист по анестезиологија со интензивно лекување.

Нудиме врвна нега за лекување и третман на ковид-пациенти, со максимална безбедност во и посебно-изолиран дел во болницата наменет само за третман на позитивни пациенти, велат од болницата.

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе