24-годишната пациентка од Тетово која почина од ковид-19 немала хронични заболувања

За 24-годишната пациентка од Тетово која почина од ковид-19 на Инфективната клиника не било пријавено дека има хронични заболувања, а лекарите најавуваат дека наредните денови ќе разговараат со семејството за да утврдат евентуално присуство на можни коморбидитети.

Како што објавуваат дел од медиумите, пациентката била болна една недела пред да биде примена на Клиниката за инфективни болести на 28 јуни. Имала покачена температура, изразена малаксаност, кашлица и отежнато дишење. Четири дена била лекувана од матичен лекар, а поради влошена клиничка слика се јавила во тетовската болница, а потоа била префрлена на Инфективната клиника со ниска сатурација и отежнато дишење. Одредено имало извесно подобрување на состојбата која потоа нагло се влошила со попуштање на срцевата акција и  белодробна тромб емболија.

Овогодинешниот процес во одлучување по конкурсот за финансирање на проекти за игран филм е селективен, корумпиран и компромитиран,

повеќе

Во споредба со 2019 година, просечното време поминато на социјалните медиуми во 2020 година се зголеми за рекордни 100% на сите платформи.

повеќе

Ковид-19 може да нѐ научи битни лекции за животот - дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со пружање рака и тапкање по грбот, туку во суштинската грижа за нивната добробит и здравје.

повеќе