16-годишно момче и 11-месечно бебе во критична состојба од морбили

Шеснаесетгодишнo момче и 11-месечно бебе се во критична состојба на две скопски клиники поради компликации од морбили. Момчето кое е со церебрална парализа е на Инфективната клиника, додека бебето е на Детската клиника и е приклучено на апарати, објави НоваТВ

На одделот за интензивно лекување во потешка здравствена состојба се и двајца возрасни пациенти и три деца. На Инфективната клиника вчера биле прегледани 9 случаи со симптоми на морбили, а тројца од нив биле задржани на лекување. Станува збор за 25-годишен пациент од Гостивар, дете на една ипол година и 42-годишен маж од Охрид. Највозрасниот е вакциниран со една доза, а детето и момчето од Гостивар воопшто не биле вакцинирани.

За да се овозможи повеќе простор на Детската клиника за хоспитализација на потешки случаи со морбили, бебињата кои се со лесна клиничка слика се препраќаат во болницата во Козле.

„Има три дечиња од 6-месечна до двегодишна возраст кои се со морбили. Кај двајца е докажана заразата, а третото е суспектно. Но, ние имаме протокол во установата кој стриктно го почитуваме за оваа цел. Заболени од персоналот немаме, сите се вакцинирани. За да се спречи понатамошно ширење дадени се сите препораки за намалување на бројот на заразени од соодветните комисии”, вели директорот Ангелчо Андоновски.

 

Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го либералниот простор на современо конципираните општества.

повеќе

Mора да се научиме како да ги градиме политиките кои ќе водат кон осврт на сите теми важни за градење позитивен мир, но и реторички да останеме конзистентни на она за што се залагаме.

повеќе

Во изминатите 24 години откако Македонија и САД воспоставија официјални дипломатски односи, македонско-американските трговски врски растат бавно, но сигурно.

повеќе