Образование и здравство

Се проценува дека пет отсто од населението во државава односно 147.000 луѓе би заболеле од хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), а најчести причини за заболувањето се пушењето, аерозагадувањето и работа во несодветни работни услови, изјави директорот на Универзитетската клиника за пулмологија и алергологија, Дејан Докиќ на прес-конференција по повод одбележувањето на Светскиот ден на ХОББ.

19 Ноември 2019 - 14:30

Во насока на зајакнување на капацитетите на патронажните служби и имплементација на проектот за домашна нега на територијата на целата држава, минатата недела 134 медицински сестри почнаа со работа во траење од шест месеци во службите на патронажна дејност во здравствените домови и општи болници во земјава, соопшти Министерството за здравство

19 Ноември 2019 - 13:17

Регулирање на работниот однос од определено на неопределено време и добивање на сите останати привилегии, обврски и права кои ги имаат сите вработени, особено доктори. Ова се барањата на претставниците од групата на кофинанасирани специјализанти кои денеска излегоа на мирен протест пред Министерството за здравство со цел да го изразат своето незадоволство во однос на нивните договори за работа.

18 Ноември 2019 - 13:32

Кофинансирани специјализанти, кои за утре најавија протест пред Министерството за здравство, на кој ќе го изразат своето незадоволство од условите и договорите по кои работат денеска излегоа со реакција до министерот за здравство Венко Филипче, напоменувајќи дека нивниот последен состанок бил пред четири месеци, а не пред една недела.

17 Ноември 2019 - 09:47

Годишно во нашата држава се раѓаат 600 предвреме родени бебиња на кои покрај борбата за живот, правилната нега и грижа треба да им се овозможи и максимално можен квалитет на живот во иднина. Клиника за гинекологија и акушерство (ГАК) како најповикана институција и прв дом на сите предвреме родени дечиња, ја продолжува традицијата и заедно со сите центри во светот денеска ќе го одбележи 17 Ноември – Светскиот ден на предвреме родените дечиња.

17 Ноември 2019 - 09:43

Група од 130 лекари на кофинансирана специјализација за утре најавија протест пред Министерството за здравство, на кој ќе го изразат своето незадоволство од условите и договорите по кои работат.  Како причина за протестот го наведуваат тоа што нивните специјализации не се вклопуваат во Законот за здравствена заштита.

17 Ноември 2019 - 09:24

Членовите на собраниската Постојана анкетна комисија за заштита на слободите и правата на граѓанинот денеска расправаа по преставката од вишиот просветен инспектор вработен во Државниот просветен инспекторат Ѓорѓи Илиевски. Неговата преставка се однесува за вршење притисок, мобинг на работно место по констатираните незаконски унапредувања на јавни функционери во наставно – научни звања на Универзитетот во Тетово.

15 Ноември 2019 - 19:18

Направено е најголемо зголемување на платите во јавното здравство досега. За две години направени се рекордни зголемувања во платите на здравствените работници, а медицинските сестри првпат се вистински вреднувани и почитувани, соопшти Министерството за здравство.

15 Ноември 2019 - 17:15

Бројот на заболени од дијабетес во земјава изнесува 123.850, покажуваат податоците од електронскиот систем „МојТермин“ заклучно со 31 декември 2018 година, што е за 3.850 повеќе споредено со претходната година. Ова денеска го истакна претседателот на Националната комисија за дијабетес, Ирфан Ахмети, кој рече дека доминира возрасната група која е работоспособна од 40 до 65 години и таа изнесува повеќе од 50 проценти.

14 Ноември 2019 - 14:46

Бројот на лица со дијабетес во светот продолжува да расте. Споредено со 2017 година кога се публикувани последните резултати од осмото издание на Дијабетес атласот, бројот на лица со дијабетес од 425 милиони е пораснат на 463 милиони, односно, зголемен е за 38 милиони, според најновото деветто издание на Меѓународната федерација за дијабетес (International Diabetes Federation - IDF).

14 Ноември 2019 - 07:03

Заштита, афирмација, поддршка на употребата на македонскиот јазик и поддршка на секоја искрена иницијатива која оди во прилог на унапредувањето на современиот македонски јазик е определбата на Владата, порача премиерот Зоран Заев на отворањето на четвртата Меѓународна научна конференција што ја организираше Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ во рамки на Отворените денови.

13 Ноември 2019 - 13:02

Собранието на денешната 120-та седница со 62 гласа „за“ и 17 „против“ го именува Арменд Арслани за нов заменик-министер за здравство.

12 Ноември 2019 - 19:18

Во скоро време се очекува започнување на постапката за набавка на нова опрема за пет болници низ државата, најави денеска министерот за здравство Венко Филипче, кој ја посети Клиничката болница во Тетово.

12 Ноември 2019 - 17:06

Бројот на заболени од дијабетес во државава е во пораст. Минатата година изнесувал 120.000 од кои 40.000 се на инсулинска терапија. Од вкупниот број пациенти, регистрирани биле 500 деца заболени од дијабетес на возраст до 14 години. На еден дијагностициран постои еден, кој не е и незнае дека ја има болеста.

12 Ноември 2019 - 17:01

Низ координиран пристап на државните институции, бизнис заедницата и невладиниот сектор може да се направи тренд на повратна миграција која ќе биде позитивна за нашата држава. Ова денеска го изјави Дамир Незири, претставник на Вестминстер фондација за демократија пред почетокот на панел дискусијата „Повратна, или карта во еден правец? Како земјата се справува со одливот на мозоци?" во организација на Мрежата за спречување на одлив на мозоци.

12 Ноември 2019 - 16:41

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе