Денеска под Милениумскиот крст

„Не низ Водно” - нова акција на граѓанските иницијативи за одбрана на Водно

Повеќе граѓански иницијативи организираат собир за „одбрана” на Водно, под мотото „Не низ Водно”. Настанот, според најавата, ќе се одржи денеска во 10.30 часот на врвот на Водно, под Милениумскиот крст. 

„И покрај десетината средби кои граѓанската иницијатива Го Сакам Водно ги имаше со претставници на Владата, на Град Скопје и МЕР, не успеавме да ги разубедиме во намерата за уништување на Водно, сечење на шумата која оди по сртот и уништување на биодиверзитетот со цел изградба на дел од гасоводната траса кон Тетово, Гостивар и Косово, со опасност од формирање на сериозни свлечишта кои ќе го загрозат животот на жителите на селата во подножјето на Водно. 

Иако, во неколку наврати им докажавме дека податоците со кои располагаат за трасата и штетата која ќе биде причинета на Водно, кое инаку е заштитено подрачје, им се погрешни, како и дека постои и е можна алтернативна траса по северната страна, Владата останува на ставот Водно да биде жртвата на лошата стратегија во секторот на животната средина”, пишува во најавата на граѓанските иницијативи.

Оттаму додаваат дека поради константното игнорирање на ставовите и барањата на граѓаните Водно да биде заштитено, принудени се да го бранат со сите средства кои како граѓани им стојат на располагање.

На најавата за настанот потпишани се граѓанските иницијативи 

Го Сакам Водно, О2 Коалиција за чист воздух, Стоп на загадувањето, Спас за Водно, Зелено Тафталиџе, ЕкоКарпош 3,2,1, Ние сме Карпош 4, Еко-свест, ФРОНТ 21/42, МТБ Оксижен, I love hiking, Гоу Грин, Green Power, Здрава Котлина, Скопје Смог Аларм, Билка, Плоштад Слобода и Сакаме Аеродром да дише.

 

Институциите пристапуваат кон барањата на информации од јавен карактер со одреден сомнеж.

повеќе

Во услови на партиска деполаризација на граѓаните, политичките елити во Македонија треба да пристапат кон помирување и ненасилно решавање на сите меѓусебни конфликти, за земјата да не се врати на патот на поделба.

повеќе

Помина веќе еден месец од објавувањето на документите на Викиликс на кои сите прочитавме дека Никола Димитров бил „заштитен извор на информации“ на САД. Засега, од обвинителството нема никаков одговор.

повеќе