МАКЕДОНСКО ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ЗАШТИТА НА ПТИЦИ

На Фејсбук се пофалиле дека уловиле орел, цела јавност чека надлежните да ги приведат

Ловџии кои најверојатно се од Битола на Фејсбук објавија фотографија со фатен орел. Овој вид орел, златен сури, е заштитен на територијата на Македонија затоа што е пред целосно исчезнување од територијата на Македонија.

Први реагираа од македонското здружение за заштита на ретки птици „Macedinian owl trust“ кои повикаа на реакција на полицијата и инспекторските сужби и заслужена казна за овие злосторници. Во дискусиите по социјалните мрежи двајцата ловџии веќе се препознаени и се чека на соодветната полициска реакција.

„Златен - сури орел, кај нас во Македонија е веќе вистинска реткост, на прсти можат да се избројат македонските орли. Веројатно се сеќавате колку напори вложивме и вративме во природа повредени, отруени, заробени и запленети ретки видови кои според Законот на природата на Македонија би требалo да уживаат статус на 'Заштитени со највисок степен на заштита'. Згрозени и вознемирени од овие фотографии ве молиме доколку ги препознаете овие 'позери', пријавете ги“, апелираа од здружението за заштита на ретките птици.

Од фотографиите се гледа дека орелот бил фатен жив и не се знае како и каде бил уловен орелот, ниту пак што направиле со него.

Доколку најмоќните луѓе во земјата (вклучително и претседателот Милановиќ) не престанат со вербалните напади и притисоци врз новинари и медиуми, се плашам дека Хрватска ќе појде по стапките на Унгарија, Полска и Словенија во однос на (не)слободата на медиумите, што секако не е европски, туку автократски пат.

повеќе

Законот за високо образование јасно и прецизно ја пропишува постапката за избор во наставно-научни и соработнички звања на високообразовните институции во нашата држава-Македонија.

повеќе

На три месеци пред избори, Владата носи закони и уредби со катастрофални последици по граѓаните, што е просто неверојатно.

повеќе