Министерот Адеми повикува иселенците да излезат на гласање

Јавен повик за гласање на македонските иселеници на престојниот референдум официјално упати министерот задолжен за дијаспората, Едмонд Адеми. Порача дека е важно македонските иселеници да се изјаснат за ова прашање бидејќи од тоа ќе зависи судбината на идните генерации.

„Би сакал да ја искористам оваа прилика да ги повикам што помасовно да се пријавуваат да го искористат своето граѓанско право да излезат и да гласаат онака како што мислат дека треба да гласаат“, изјави министерот Едмонд Адеми.

Адеми најави дека кога ќе започне кампањата, во план е посета и средби со нив, надвор, во дијаспората, каде ќе го објаснат договорот помеѓу Р. Македонија и Р. Грција и зашто тој договор е важен за перспективата на државата.

Македонските иселеници во дијаспората ќе можат да гласаат на претстојниот референдум, закажан за 30 септември. Тие своето право на глас ќе можат да го остварат во вкупно 50 дипломатските конзуларни претставништва, а во кои ќе има гласање Државната изборна комисија дополнително ќе реши во зависност од бројот на пријавени. Рокот за пријавување по електронски пат е од 9 до 23 август.

Како што објансија од ДИК, иселениците кои ќе се пријават да гласаат во некое од дипломатско-конзуларните претставништва нема да може да гласаат тука.

Лидерството на опозициската ВМРО-ДПМНЕ мора да излезе јавно, на прес конференција, заедно со сите пратеници, и да објават прекин на секакво понатамошно учество во дискусија на собраниската седница.

повеќе

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе