Листерија и во Тетово, заболен 48-годишен маж

На Инфективната клиника во Скопје регистриран е уште еден паиент заболен со бактеријата листерија. Се работи за маж од Тетово на 48-годишна возраст кој е во стабилна состојба.

Надлежните институции се уште испитуваат кој е виновен за ширењето на бакетријата листерија. Биле обработени уште десетина мостри, а резултатите покажале дека се негативни - информира Агенцијата за храна и ветеринарство. Мостри се земени од производителите, продавниците, дистрибутивните центри. Ќе се земаат брисеви и од машините за производство. Се чекаат резултати од околу 300 земени примероци.

Министерството за здравство поднесе кривичната пријава против непознат сторител. Од смрттоносната бактерија листерија досега заболеа осумина, четворица од нив починаа.

Одлуките донесени од поранешната власт, како што се докажа, беа лоши.

повеќе

Сѐ поочигледно е дека наместо Заев да направи чистка и да замети, граѓаните ќе го изметат него и СДСМ.

повеќе

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе