СЛУЧАЈ “ТРИСТА”

Кривичен го одби барањето на СЈО за замрзнување на имотот

Кривичниот суд го одби барањето на СЈО со кое се бараше замрзнување на имотот на осомничен помошник на министерот за внатрешни работи во случајот со работен наслов “Триста”. Специјалното јавно обвинителство денеска го добило решението од Основниот суд Скопје 1 со кое им се одбива барањето за замрзнување на имотот во овој случај. 

СЈО бараше забрана за отуѓување и оптоварување на недвижен и движен имот, сопственост на осомничен помошник на министерот за внатрешни работи.

Специјалното јавно обвинителство поднесе предлог до Основниот суд Скопје 1 за замрзнување на недвижен и движен имот на осомничен во случајот „Триста“, откако оштетено лице пријавило имотно-правно побарување. Оштетеното лице во случајот е Министерството за внатрешни работи, а осомничениот е помошник-министер во МВР задолжен за јавната набавка на 300 возила за министерството.

 Случајот „Триста“ беше презентиран од СЈО на прес-конференција на 23 март. Специјалната обвинителка Фатиме Фетаи кажа дека се работи за кривично дело злоупотреба на службената положба и овластување, а постои основано сомнение дека е извршено од страна на помошник министер во Министерството за внатрешни работи, во врска со јавна набавка што се однесува за 300 возилa.

„Од доказите произлегува основано сомнение дека осомничениот во временскиот период од 23.06.2008 г. до 03.05.2012 г., во Скопје, како службено лице-Помошник министер во МВР, овластен со решение од министерот за внатрешни работи да ги спроведува постапките за јавни набавки во министерството, со искористување на својата службена положба и овластувања, при вршење на јавни набавки, го оштетил буџетот на РМ за износ 27.894.555 денари или 453.570 евра“, кажа тогаш Фетаи.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе