РОСУ

Косовската специјална полиција распоредена на границата со Македонија

Специјалните единици на косовската полиција РОСУ се распоредени на границата со Македонија по информацијата дека неколку косовски граѓани учествувале во судирите со македонската полиција во Куманово, пренесува српски Блиц повикувајќи се на косовската телевизија Кохавижн.

Специјалните полициски сили биле испратени на границата со Македонија синоќа на полноќ, јавува приштинската телевизија.

Припадниците на РОСУ се поделени во две групи. Неколку единици се стационирани во Генерал Јанковиќ, а другите во делот од границата на територијата на општина Гњилане.

Одлуката да се испратат специјалните единици на границата со Македонија била донесена по најновите случувања во Куманово.

Полицијата на Косово ќе продолжи да ги надгледува сите гранични премини со Македонија, по информациите дека во терористичката група која се судрила со македонските полициски сили имало и граѓани на Косово, пренела телевизијата Кохавижн.

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе